Türk Ticaret Kanunu Tasarısı TBMM’de kabul edilerek yasalaştı

HABERLER ve YAZILAR
TARİH2012

Türk Ticaret Kanunu Tasarısı TBMM’de kabul edilerek yasalaştı

Kanuna aykırı para   toplayanlar ve fiilden haberli olan kurumlar ile ilgili şirketin yönetim   kurulu üyeleri, yöneticileri ve girişimcileri toplanan paranın derhal SPK   tarafından belirlenen bir mevduat veya katılım bankasına yatırılmasından,   müteselsilen sorumlu olacaklar. Alınan tedbir veya hacizden itibaren 6 ay   içinde dava açılacak. SPK’dan izin alındıktan sonra toplanan tutarların   amacına uygun olarak kullanılıp kullanılmadığı da takip edilecek.

SPK’dan izin almadan   para toplayanlara 6 aya kadar hapis cezası verilecek.

Böylece SPK’dan izin   alınmaksızın, özellikle yurt dışında bir anonim şirket kurmak veya sermaye   artırmak amacıyla para toplanmasına engel olunacak, halkın bu yolla   aldatılması önlenecek.

İNTERNET SİTESİ   KURMAYANLARA CEZA

Kanunun yürürlüğe   girmesinden itibaren 3 ay içinde internet sitesini oluşturmayan veya ”bilgi   toplumu” hizmetlerine özgülemeyen şirket yöneticileri, 6 aya kadar hapis ve   300 güne kadar adli para cezasına çarptırılacak. Küçük ölçekli işletmelere   ise internet sitesi kurmaları için 1 yıl süre verilecek.

Şirketin kuruluşu,   sermayesinin artırılması ve azaltılması ile birleşme, bölünme, tür değiştirme   ve menkul kıymet çıkarma gibi işlemlerle ilgili belgelerin sahte düzenlenmesi   durumunda, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek. Şirket sermayesi   hakkında yanlış beyanda bulunanlar ile işletme ve aynı niteliği farklı   gösterenlere 3 aydan 2 yıla kadar hapis uygulanacak.

Denetim elemanlarına   eksik veya gerçeğe aykırı bilgi verenler de 2 yıla kadar hapis cezasına   çarptırılacak.

Görevleri nedeniyle   öğrendikleri işletme sırlarını açıklayanlar 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle   cezalandırılacak.

-ÇEK VE SENET   İŞLEMLERİ

Kayıtsız ve şartsız   ödenecek havaleyi, muhatabın unvanını, ödeme yerini, düzenlenme tarih ve   yerini, düzenleyenin imzasını içeren senet çek sayılacak.

Karşılığı bulunmayan   çek düzenleyen kişi, çekin karşılıksız kalan bedelinin yüzde 10’unu ödemekle   yükümlü olacak; ayrıca hamilin bu yüzden uğradığı zararı tazmin edecek.

Kimin lehine   düzenlendiği gösterilmemiş bir çek, hamiline yazılı çek sayılacak.

Çek bedelinin   ödenmesi, kısmen veya tamamen kefille güvence altına alınabilecek. Bu   teminat, muhatap hariç olmak üzere üçüncü bir kişi veya çek üzerinde esasen   imzası bulunan bir kişi tarafından da verilebilecek. Çek, düzenlendiği yerde   ödenecekse 10 gün, başka bir yerde ödenecekse 1 ay içinde muhataba ibraz   edilecek. İbraz süreleri, çekin düzenlendiğinin ertesi günü başlayacak.

Çekten cayma, ancak   ibraz süresi geçtikten sonra hüküm ifade edecek. Çekten cayılmamışsa, muhatap,   ibraz süresinin geçmesinden sonra da çeki ödeyebilecek. Çekin tedavüle   çıkarılmasından sonra, düzenleyenin ölümü, medeni haklarını kullanma   ehliyetini kaybetmesi veya iflası, çekin geçerliliğini etkilemeyecek.

Çek defterini iyi   saklamayan kişi, sahte veya tahrif edilmiş bir çekin ödenmesinden doğan   zararın da sorumlusu olacak. Bir çekin kimin üzerine düzenlenebileceğini,   çekin ödeneceği ülkenin hukuku belirleyecek.

Poliçe, bono, çek,   makbuz senedi, varant ve kambiyo senetlerine benzeyen senetler, güvenli   elektronik imzayla düzenlenemeyecek.

Yeni Türk Ticaret   Kanunu, 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girecek.

Zaman 14 ocak cuma/ Türk Ticaret Kanunu Tasarısı TBMM’de kabul edilerek yasalaştı

YORUM YAP