Fiber lazer çalışma prensibi nedir?

HABERLER ve YAZILAR
TARİH2015
Tunart Reklam

Lazer ışınının, endüstriyel alanlarda yaygın olarak kullanımlarından biri de sac işleme makineleridir. Sac işleme makinelerinde son teknoloji olarak kullanılan lazer “iterbiyum” lazer olarak da adlandırılan fiber lazerdir.

Fiber lazerde bir kesim işlemi kısaca şu şekilde gerçekleşir; Rezanatörde üretilen lazer ışınları fiber kablo ile taşınarak kusursuz bir şekilde işleme yüzeyine aktarılır. Kullanılan yardımcı gaz (Oksijen, Azot ya da Kuru Hava) ve lazer ışınının metal yüzey ile temasında kesme işlemi başlar. Mikronluk hassasiyete sahip olan eksenler yardımı ile ilgili parçanın şekli işleme yüzeyine çizdirilir ve kesme işlemi gerçekleşmiş olur. Bu işlemler gerçekleşirken arka planda kusursuz bir otomasyon ve kusursuz kesim parametreleri işlemektedir.

Fiber Lazer kesim makinası lazer ışınını kesilecek metal yüzeye fiber kablolar ile iletir. Diyotlar lazer ışınını gaza ihtiyaç duymadan üretirler. Her bir diyot 30W’lık güç üretir. Birleştirilmiş diyotlar modülleri oluşturur. Modüller fiber kablolarla birleşerek rezonatörü oluştururlar.

Rezonatörlerde isteğe bağlı olarak güç yükseltme yapılabilir.

Fiber lazer ışınını birden fazla kaynağa dağıtmayı sağlar. 6 farklı kanala kadar ışını dağıtabilir. Eğer istenirse 2 kanallı paylaşımda bir kanala %100 güç verebilir. Fiber kablo çapını değiştirme imkanı sunar.

Örnek olarak 50µm kablolu bir makine optical coupler kullanılarak 100µm çapa çıkarılabilir. Eğer bir modül arızalanırsa diğer modüller nominal güçte çalışmaya başlayarak arızalı modülün yarattığı güç açığını kapatırlar.

PAYLAŞ

YORUM YAP