6111 Sayılı Kanun Genel Tebliği (Seri No:4)

HABERLER ve YAZILAR
TARİH2012

BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASI HAKKINDA 6111 SAYILI KANUN GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 4)  (YENİDEN ÖDEME KOLAYLIĞI GETİRİLDİ BU KONUDA KISA ANEKDOT LARI SUNACAĞIM)

             Bilindiği gibi 6111 Sayılı Kanun gereği Kamu borçlarına (vergi, prim, ceza vs.) yönelik ödeme kolaylığı getirilmişti. Bu yasadan yararlananlar yine ekonomik nedenler nedeniyle veya kişisel hatalar nedeniyle yaptırmış oldukları ödeme kolaylığı yapılandırmalarının ihlalini yapmış yapılandırmaları iptal edilmişti.  Bu gerçek ve tüzel kişilere kısmi bir af gibi yeniden iptal edilen yapılandırmalarına devam etme hakkı verildi.

 Ancak; 6111 sayılı Kanundan yararlanmak için süresinde başvuruda bulunmamış olan borçlulara yeni bir başvuru hakkı vermemektedir.

Kısımlarına göre yapılandırma başvurusunda bulunduğu halde bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla ödenmesi gereken tutarları süresinde ödemeyerek Kanun hükümlerini ihlal edenler, bu tutarları ödemeleri gerektiği tarihten itibaren Kanunun 19’uncu maddesinde belirlenen geç ödeme zammı ile birlikte bu maddenin yürürlüğe girdiği 15/6/2012 tarihi takip eden ayın başından itibaren dört ay içerisinde ödemeleri şartıyla Kanun hükümlerinden yararlandırılır. 

Doğal afet nedeniyle mücbir sebep hali ilan edilen yerlerdeki dairelere borçlulardan mücbir sebep hali bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla devam edenler, birinci fıkra kapsamındaki ödemelerini mücbir sebep halinin sona erdiği tarihi izleyen ayın sonuna kadar yapmaları şartıyla Kanun hükümlerinden yararlandırılır. 

6111 den yaralanıp sonra taksitlendirmeleri iptal edilen gerçek ve tüzel kişlerden cebren ya da rızaen tahsil edilen tutarlar (bu yasadan yararlandığı durumda)   ödenmesi gereken tutarlardan fazla ödendiği tespit edilen tutarlar ilgili mevzuat hükümlerine göre red ve iade edilir.

6111 sayılı Kanunun geçici 19’uncu maddesiyle, borçluların Kanundan yararlanma başvurularındaki ödeme süresine ilişkin tercihlerinde herhangi bir değişiklik yapılmamakta olup, maddenin yürürlüğe girdiği 15/6/2012 tarihi itibarıyla Kanun hükümlerinin ihlal edilmesine neden olan tutarların, 15/6/2012 tarihini takip eden ayın başından itibaren dört aylık süre içerisinde, en son 31/10/2012 tarihine kadar (bu tarih dahil) ödenmesine imkan verilmektedir. Diğer taraftan, madde hükmünde ödeme süresi, Kanunun yayımlandığı tarihi takip eden ayın başından itibaren dört ay olarak belirlenmiş olmakla birlikte borçlularca, geçici 19’uncu maddenin yürürlüğe girdiği 15/6/2012 tarihinden itibaren ödeme yapılması mümkün bulunmaktadır.

Vadesi bu tarihten sonraya rastlayan taksitlere yönelik herhangi bir ödeme süresi uzatımı söz konusu değildir.

                                                                                       

YORUM YAP