ENDÜSTRİYEL TASARIM TESCİLİ

endustriyel


 

ENDÜSTRİYEL TASARIM TESCİLİ

Tasarımlarınızdaki yaratıcılığınızı başkalarının sahiplenmesini istemiyorsanız, Tunart Reklam tasarımlarınızı T.P.E.’de yetkili vekilimiz aracılığı ile korumaya alır.

Tasarım zengin bir yaratıcılıktır. Fason üretimde malzeme olmayın!

Endüstriyel Tasarımlar (Desen ve modeller)
554 Sayılı Endüstriyel Tasarım Haklarının Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 3. maddesinde tasarımın tanımı şu şekildedir: “Tasarım bir ürünün tümü veya bir parçası veya üzerindeki süslemenin, çizgi, şekil, biçim, renk, doku, malzeme veya esneklik gibi insan duyuları ile algılanan çeşitli unsur veya özelliklerinin oluşturduğu bütünü ifade eder.”

Bir tasarımın belge verilerek korunabilmesi için; yeni olması ve ayırt edici niteliğe sahip bulunması gerekmektedir. Bileşik bir ürünün bir parçası ile ilgili tasarımın kendisi yeni ise ve ayırt edici bir niteliğe sahipse ayrıca korumadan yararlanır. Bir tasarımın aynısı, başvuru veya rüchan tarihinden önce dünyanın herhangi bir yerinde kamuya sunulmamış ise, o tasarım yeni kabul edilir. Burada, “evrensel, mutlak” bir yenilik aranmaktadır.

Kısacası bir tasarımın korumadan yararlanabilmesi için iki aşamanın gözönünde tutulması esastır. Bunlar:

Evrensel nitelikte objektif bir yenilik ölçütünü aşması gerekmektedir. Bunun için daha önce bir başkası tarafından yapılan ve konunun uzmanlarının gözünde aynı yada esaslı noktalarda benzer olarak nitelendirilen bir başka tasarımın bulunmaması gerekir.
Orta düzeydeki tüketicinin gözünde, diğer tasarımlardan ayırt edici nitelikte olması gerekmektedir.
Teknik fonksiyonunun gerçekleştirilmesinde, tasarımcıya tasarıma ilişkin özellik ve unsurlarda hiçbir seçenek özgürlüğü bırakmayan tasarımlar koruma kapsamı dışındadır. Tasarlanan veya tasarımın uygulandığı ürünü, başka bir ürüne mekanik olarak monte edebilmek veya bağlayabilmek için zorunlu biçim ve boyutlarda üretilebilen tasarımlarda koruma kapsamı dışındadır. Ancak yenilik ve ayırt edici nitelikleri karşılamak şartı ile, farklı veya eş birimlerden oluşan modüller bir sistemde (mobilya modülleri yada lego oyuncaklarında olduğu gibi) bu birimlerin birbirleri ile sonlu veya sonsuz çeşitli biçimlerde bağlandı kurmasını sağlayan tasarımlar koruma kapsamına girer.

Kanuni Haklar
Tescilli Tasarımı Taklit Edilen Tasarım Hakkı Sahibi Mahkemeden Aşağıdaki Taleplerde Bulunabilir:

  1. Fiilin tecavüz olup olmadığının tespiti.
  2. Tasarım hakkına tecavüz fiillerinin durdurulması,
  3. Tecavüzün giderilmesi ve maddi ve manevi zararın tazmini,
  4. Tasarım hakkına tecavüz dolayısı ile üretilmesi veya kullanılması cezayı gerektiren eşya ile bu eşyaları üretmeye yarayan araç, cihaz, makina gibi cihazlara el koyulması talebi,
  5. (3). madde uyarınca el konulan ürünler üzerinde kendisine mülkiyet hakkı tanınması, bu durumda, söz konusu ürünlerin değeri, tazminat miktarından düşülür. Bu değer kabul edilen tazminatı aştığı zaman tasarım sahibinin fazlayı karşı tarafa ödemesi gerekir.
  6. Tasarım hakkına tecavüzün devamını önlemek üzere tedbirlerin alınması özellikle üçüncü maddeye göre el koyulan ürünlerin ve araçların şekillerinin değiştirilmesi veya tasarımında doğan haklara tecavüzün önlemesi için kaçınılmaz ise imhası talebi,
  7. Tasarım hakkına tecavüz eden kişi aleyhine verilen mahkeme kararının masrafları tecavüz eden tarafından karşılanarak ilgililere tebliğ edilmesi ve kamuya yayın yoluyla duyurulması talebi,
  8. Tasarım hakkı sahibinin uğradığı zarar sadece fiili kaybına değil, ayrıca tasarım hakkına tecavüz dolayısıyla yoksun kalınan kazancı da kapsar. Yoksun kalınan kazanç zarar gören tasarım sahibinin seçimine bağlı olarak aşağıdaki değerlendirme unsurlarının birine göre hesap edilir:
    a – Tasarım hakkına tecavüz edenin rekabeti olmasaydı, tasarım sahibinin tasarımı kullanması ile elde edilebileceği muhtemel gelire göre
    b – Tasarım hakkına tecavüz edenin, tasarımı kullanmak yoluyla elde ettiği kazanca göre
    c – Tasarım hakkına tecavüz edenin, tasarımı bir lisans anlaşması ile hukuka uygun şekilde kullanmış olması halinde ödemesi gereken lisans bedeline göre.
  9. Tasarım hakkına tecavüz eden tarafından markanın kötü veya uygun olmayan bir şekilde kullanılması sonucunda, itibarı zarara uğrarsa, tasarım sahibi, bu nedenle ayrıca tazminat isteyebilir.
  10. Ayrıca tasarıma tecavüz oluşturan mallara malın ithal veya ihracı sırasında gümrük idarelerince ihtiyacı tedbir olarak el konulamasını talep edebilir.

ENDÜSTRİYEL TASARIM TESCİLİ ile ilgili diyaloğa geçmek için lütfen bizi arayınız veya e-posta gönderiniz.